Főzőcske ízesen tálalva

Kedvemre van úgy sütni-főzni ahogyan itt olvasható. Hét határban is érezni illatát.

Pacal vadasan őzlábgomba pörkölttel

Az örvényesi vidéken bizony jó járkálni. Az őstölgyes fölötti erdőben szedtem őzlábgombát nagy kosárral. Hazahoztam, megcsináltam pörköltnek. Inci kiporciózta, bekerült a fagyasztóba.

Telt, múlt az idő, úgy láttam, jó a napnak állása, hideg van, (október vége) főzéshez igen alkalmas.

Vettem egy kiló fagyasztott pacalt felcsíkozva, konyhakészen (nálunk a kertben nem terem). Olvasgattam ezt-azt, írják, hogy finom étel lehet belőle, ilyesmit még nem tettem fazékba, így aztán egy nagyobb edényt kivettem fedőstől a szekrényből.

A kert hozzáadta a többit:

  • 2 fej vörös és 2 fej lila hagymát a pörkölt alaphoz

  • 1 fej lila hagymát a párolt zöldségekhez

  • 2 nagy gerezd fokhagymát a pörkölthöz

  • 1 kisebb zellert

  • 5 kívánatos sárgarépát

  • 4 petrezselymet

  • 4 közepes krumplit ( ezeket apróra vágtam)

  • 20-30 dkg zöldborsót

  • remélve, hogy a mai nap is ránk virrad, rakosgattunk a kamrai polcra néhány üvegbe lecsót, ebből is került bele úgy 5 evőkanállal

Kerestem, kutattam, találtam hozzá:

  • sót

  • cukrot a borsóhoz

  • vegetát (delikát sem lehetett volna jobb, se rosszabb)

  • bazsalikomot

  • majorannát

  • őrölt paprikát

  • őrölt borsot

  • babérlevelet

  • mustárt

  • étolajat

  • almaecetet (helyette egy kevés vörösbor csurdogálhatott volna hozzá)

  • apróra vagdosott kolozsvári szalonnát

  • margarint a párolt zöldségekhez

Tüzet gyújtottam, hogy érezzem végre a falusi konyha illatát.

A nagyfazék a tűzön, hagyma az olajba megsózva, kevés víz (így jobban puhul), majd a szalonna,

fokhagyma, őrölt paprika.

Beindult, most már megy minden magától.

Vízzel többször felengedem. A pacal belekerül, fedőt rá, jó bő leveses, majd úgy egy órát hagyom, hadd duruzsoljon. Bors, majoranna, bazsalikom, vegeta, babérlevél nagyjából ebben a sorrendben.

A babérlevelet egy idő után kihalászom.

Közben a zöldségeket fölkockázom.

A margarinnal, kevés vízzel, lilahagymával, a krumpli felével odateszem párolódni. Jól jön az illata. Mindenhez teszek a pacal fővő levéből, anélkül nem ér.

A krumplival párolt zöldség felét kiveszem, miután már nem érdemes tovább puhítani. Kap egy kevés mustárt. Késes turmix-szal megdolgozom, ezt majd belekeverem a 3. óra vége felé a pacalba, miután az megkapta az almaecetes (vörösboros) borítást és az őzlábgomba pörköltet bele a közepébe az öt kanálnyi lecsóval együtt.

Közben a galambokra is ránézek, mindenki jól megvan. A két puli: Morzsa is, Bodri is. Ők mindvégig itt ügyeltek mellettem.

A krumpli másik felét margarinon a borsóval külön párolom meg, sóval, kevés vegetával, cukorral, ma ilyen nap van.

Főzök ki tésztát, se sokat, se keveset. Nekem a csavart tészta és a széles metélt került a kezembe. Összekeverem a párolt zöldség másik felével és a borsóval. Ezt majd külön tálalom. Elképzelhető lenne kockára vágott pirított burgonyával, rizzsel, egy hangyányi rámorzsolódott petrezselyem zöldjével, kinek éppen mi az ínyére való.

Úgy állj neki, hogy bizonyosan nincs más sürgető dolgod, 4 órát rá kell számolni. Majd megpuhul az a pacal.

Ehhez most már hozzá nem teszek , el nem veszek belőle, így jó, ahogy van.







 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 3
Heti: 16
Havi: 61
Össz.: 10 119

Látogatottság növelés
Oldal: gombás
Főzőcske ízesen tálalva - © 2008 - 2024 - pocakos.hupont.hu

A HuPont.hu egyszerűvé teszi a weblapkészítés minden lépését! Itt lehetséges a weblapkészítés!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »